Vintage

Pin-up Art

Het verhaal achter.. Gil Elvgren

Gil Elvgren was, en is tot op heden eigenlijk nog steeds, één van de bekendste en meeste getalenteerde illustratoren van de ‘All-American Pin-up’. Hij was een meester in het vormgeven en portretteren van vrouwen zoals ze er volgens het Amerikaanse ideaalbeeld uit zouden moeten zien.

Zijn werk is bekend over de hele wereld en als je een pin-up van hem tegenkomt hoef je niet lang te kijken om te weten dat het om een Gil Elvgren Pin-up gaat. Helaas is hij al ruim 30 jaar overleden, maar zijn werk in de vorm van boeken, schilderijen en kalenders staat nog altijd in de spotlight.

 

Gil Elvgren Pin-up“Veel van zijn studiegenoten zouden later ook voor Coca Cola gaan werken.”

Beginjaren
Gil werd in Amerika op 15 maart 1914 geboren in St. Paul, Minnesota. Dat hij een Amerikaan was is op zich geen grote verassing. Zeker niet als je bedenkt dat de pin-up cultuur ontstaan is in Amerika. Als achtjarig jochie was al duidelijk dat hij een waar talent voor tekenen bezat. Zijn ouders hebben zijn talent altijd gestimuleerd en moedigden hem dan ook aan toen hij na de University High School architect wilde worden, en naar de Minneapolis Art Institute wilde om te gaan studeren.
Tijdens zijn studie architectuur en design volgde hij als bijvak kunst cursussen. Toen hij er tijdens een zomercursus achter kwam dat het proces van het creëren van kunst toch een stuk beter bij hem paste dan het ontwerpen van gebouwen en parkeergarages is hij direct gestopt met zijn studie architectuur. De meeste fans en liefhebbers zullen tot op de dag van vandaag dankbaar zijn voor deze ingeving!
Gil verhuisde naar Chicago om daar aan de American Academy of Art te studeren en studeerde daar op 22-jarige leeftijd af. Veel van zijn studiegenoten (net als Gil zelf trouwens) zouden later voor Coca Cola gaan werken. Misschien is het je opgevallen dat Coca Cola op dit mo-ment 50 jaar bestaat. De retro pin-ups die ze vroeger in hun campagnes gebruikten zijn weer helemaal terug, waaronder ook die van Gil Elvgren.

 

Carrière
Kersvers afgestudeerd voegde hij zich bij de groep kunstenaars van Stevens en Gross, Chicago’s meest prestigieuze reclame bureau en werd een protegé van de getalenteerde kunstenaar, Haddon Sundblom. Je kent hem ongetwijfeld, hij is namelijk het meest bekend om zijn Coca Cola Santa’s! Elvgren heeft alle kneepjes van het vak van Sundblom geleerd die een echte mentor voor hem was.
In 1937, begon Gil kalender pin-ups te schilderen voor Louis F. Dow, één van de belangrijkste uitgeverijen in Amerika. Deze pin-ups zijn nog gemakkelijk te herkennen omdat ze zijn ondertekend met een geprinte versie van Elvgrens naam, de latere cursieve handtekening is een stuk lastiger te herkennen.
Gil werd in 1944 benaderd door Brown en Bigelow, een bedrijf dat nog steeds domineert in het produceren van kalenders en reclame materiaal. Ze boden hem 1000 dollar per pin-up, dat was behoorlijk wat meer dan hij bij Dow betaald kreeg. Hij hoefde hier niet lang over na te denken en de keuze was al snel gemaakt om bij het bedrijf te tekenen.

”In plaats daarvan is ze the girl next door”

 

All-American Pin-ups
Wat is nu eigenlijk een pin-up? Ze is sexy maar zeker niet ordinair, heeft vrouwelijke vormen, perfect gestyled haar en volle rode lippen. Uitstraling, pose en blik zijn de rode draad in alle afbeeldingen die je van haar tegenkomt. Geen wonder dat mannen zo gefascineerd zijn door dit vrouwelijk schoon.
Ook Gil Elvgren deelde deze fascinatie, hij maakte maakte zijn illustraties en schilderijen rechtstreeks vanaf echte modellen. Hij gebruikte hier frisse modellen met een eigen persoonlijkheid en veel vitaliteit voor, en koos het liefst voor jonge meisjes die nieuw waren in de modellen wereld. Hij vond dat de ideale pin-up het gezicht van een 15-jarige op het lichaam van een 20-jarige was, uiteindelijk heeft hij beide gecombineerd. Je zult een Evlgren model ook nooit afgebeeld als een femme fatale tegenkomen. In plaats daarvan is ze eerder ‘the girl next door’.
Wat ook direct opvalt, mocht je voor het eerst een Elvgren bekijken, in al zijn illustraties staat naast het All-American ideaal humor centraal. Zijn muzes worden vaak gevangen in humoristische, maar ietwat ongemakkelijke situaties. Er is altijd wel een rok die opwaait, een jas die vast komt te zitten tussen de liftdeur of een andere situatie waardoor de lieve, onschuldige maar toch sexy beauty letterlijk in haar ondergoed komt te staan!

 

Boeken
•“The Great American Pin-Up” Taschen 1996
• Gil Elvgren “Gil Elvgren and his Great American Pin-Ups”
• Gil Elvgren “Girlie Magazine Book”
• Gil Elvgren “All His Glamorous American Pin-Ups” 2005
• Gil Elvgren “All His Glamorous American Pin-Ups” Taschen 25th Anniversary Special Edition 2008

Naast bovenstaande boeken zijn er ook diverse kalenders verkrijgbaar en boeken die uitgebracht zijn door andere schrijvers en uitgevers over het werk van Gil Elvgren.

110209732-a8bfb0cc-193a-41d9-970a-7d53e2e3039d-630x410Elvgren-claws_ref